Svijet
0

SAD: Upozorenje Kongresu da ne blokira operacije u Libiji

FENA
Bijela kuća je u utorak upozorila da bi se pokušajima Kongresa da blokira finansiranje vojne operacije u Libiji, uputila loša poruka u vrijeme kada su, kako se smatra u Washingtonu, dani Moammara Gaddafija “odbrojani”.

Predstavnički dom Kongresa, kojim dominiraju republikanci, namjerava da glasa za zakon kojim bi se prekinulo finansiranje rata u Libiji, ili se suzio obim nekih operacije.

Zakon iz 1973. godine zahtijeva da predsjednik dva mjeseca po otpočinjanju neprijateljstava zatraži odobrenje od Kongresa, a ako to ne učini, da povuče trupe u narednih mjesec dana.

Mnogi kongresmeni, međutim, prošle nedjelje nisu krili nezadovoljstvo tumačenjem Bijele kuće da predsjedniku nije bilo potrebno odobrenje Kongresa, za vojnu operaciju kakvu Amerikanci vode u Libiji, pošto se, navodno, ne radi o “neprijateljstvima”.

Portparol Bijele kuće Jay Carney izjavio je da bi namjera kongresmena uskrate sredstva za libijsku kampanju mogla da umanji politički pritisak na Gaddafijev režim.

"U vrijeme kada je Gaddafi pod velikim pritiskom, a naši saveznici nose značajan teret napora, poslala bi se loša poruka, kako Gaddafiju, tako i našim prijateljima širom svijeta", dodao je on.

"Ne možemo precizno reći koji dan će biti njegov posljednji na vlasti, ali vjerujemo da su njegovi dani odbrojani", kaže Carney.

Da bi Kongres usvojio zakon o ograničenju sredstava za libijsku kampanju, potrebno je da za to glasaju oba doma – i Predstavnički dom i Senat. U Senatu, međutim, većinu imaju demokrate gdje bi bilo mnogo teže da takva odluka bude usvojena.