Svijet
6

SAD: Sud presudio da je sakupljanje telefonskih podataka nelegalno

FENA
Masovno sakupljanje telefonskih podataka koje je obavljala Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) je nelegalno, presudio je u četvrtak jedan američki apelacioni sud i ocijenio da je ona prekoračila okvir koji je odredio Kongres.

Zakoni na koje se oslanja NSA kako bi provela ovo sakupljanje "nikada nisu interpretirani tako kao da dopuštaju nešto što se približava obimu općeg nadziranja - ocijenio je sud u New Yorku u dokumentu od 97 stranica.

Tužbu je uložilo moćno udruženje za zaštitu sloboda Aclu (American Civil Loberties Union) protiv NSA, obavještajne agencije zadužene za presretanje komunikacija, i protiv savezne policije FBI, nakon otkrića koje je u junu 2013. godine objavio bivši konsultant NSA Edward Snowden.

Milioni telefonskih podataka koje je sakupila NSA podrazumijevaju brojeve telefona, trajanje telefonskih razgovora, njihovo lociranje, ali ne i njihov sadržaj.

Aclu smatra da ovaj program predstavlja masovno kršenje privatnog života koje ne pomaže u borbi protiv terorizma.

Sud je ocijenio da je vlada prekoračila okvir koji je odredio Kongres u čuvenom "članku 215" antiterorističkog zakona Patriot Act, koji je izglasan poslije terorističkih napada u New Yorku 11. septembra 2001.

Nema nijednog dokaza da je Kongres imao namjeru da dozvoli masovno sakupljanje računa Amerikanaca ili njihovih školskih izvještaja kako bi ih pohranio u bazu podataka - zaključio je sud.

Sud je odbio da izda nalog o obustavljanju programa navodeći da to nema smisla jer zakon ističe 1. juna.

Američki poslanici trenutno raspravljaju o reformi ili produženju ovog zakona.