WikiLeaks
0

SAD su vršile pritisak na špansko pravosuđe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Španiji vršilo je pritisak na špansko pravosuđe da odustane od procesa protiv američke vlade i vojnih dužnosnika te zemlje u vezi s incidentima koji su se događali za vrijeme rata u Iraku i slučajevima mučenja u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, navodi se u dokumentima koje je objavila web stranica WikiLeaks.

Američki veleposlanik u Španiji Eduardo Aguirre osobno je nadgledao mnoge pokušaje da se utječe na špansko pravosuđe i sudstvo, prenio je na svojoj web stranici dnevnik El Pais, jedan od pet listova kojima je odobren pristup do više od 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata koje je objavio WikiLeaks.

Slučajevi, koji su vođeni pred Nacionalnim sudom Španije, ticali su se ubojstva španskog kamermana Josea Cousoa za vrijeme iračkog rata 2003. godine, zbog kojeg je sudac u Španiji tražio uhićenje trojice američkih vojnika.

Sud je razmatrao i navode da su se avioni američke Centralne obavještajne agencije (CIA), prevozeći osumnjičenike za terorizam u Guantanamo, zaustavljali na aerodromima u Španiji, ali i optužbe za počinjena mučenja u bazi Guantanamo na Kubi.

Glavni tužitelj Španije, nekoliko tužilaca Nacionalnog suda i pojedini političari pokazali su spremnost da izađu u susret američkim zahtjevima, navodi španski dnevnik.

Glavni tužitelj Candido Conde-Pumpido, reagirajući na optužbe, rekao je da je tužiteljstvo jedino na zahtjev snabdijevalo veleposlanstvo SAD-a, i to podacima koji su bili dostupni javnosti.

El Pais prenosi i da je američka ambasada pokušala utjecati na vladu premijera Josea Luisa Zapatera da poduzme akciju zbog rastuće kritike u Španiji zbog sudjelovanja španskih vojnika u okupacijskim trupama u Iraku.

Sjedinjene Države su, kako navodi španski dnevnik, imale problema i da uvjere evropske zemlje da preuzmu zatvorenike iz Guantanama, a Španiji i Belgiji su obećavale da će im u zamjenu za suradnju osigurati veći utjecaj u Uniji.