Svijet
0

SAD radi na protjerivanju bivšeg naciste

FENA
Dachau
Dachau
Američke vlasti su u ponedjeljak saopćile da su započele proceduru protjerivanja jednog njemačkog državljanina kojeg optužuju da je bivši nacista i da je bio trener i čuvar pasa u koncentracionim logorima Dachau i Buchenwald.

Ministarstvo pravosuđa je saopćilo da će započetu proceduru voditi sudac za imigraciju u državi Džordžija gdje živi 85-godišnji Paul Henss, Nijemac koji se naselio u SAD-u krijući istinu o svojoj prošlosti.

Kako su saopćile američke vlasti, Paul Henss se dobrovoljno uključio u Waffen SS 1941. godine, zatim se borio u jednoj elitnoj jedinici, prije nego što je postao dreser pasa obučenih za napad u logorima Dachau i Buchenwald.

Henss je čuvao zatvorenike i prisiljavao ih da rade, pod prijetnjom da će ih napasti borbeni pas obučen da spriječi zatvorenike u bježanju", navodi se u saopćenju ministarstva pravosuđa.

Propisi SS-a su precizirali da psi treba da budu obučeni da ugrizu zatvorenike "bez milosti", ako pokušaju da bježe.

"Brutalni sistem koncentracionih logora ne bi mogao da funkcionira bez napora i odlučnosti pripadnika SS-a kakav je bio Paul Henss koji je naoružan krvoločnim psom stajao između žrtava i slobode", kazao je Eli Rosenbaum, direktor Ureda za specijalne istrage (Office of Special Investigations, OSI) koji je istraživao o ovom slučaju u okviru ministarstva pravosuđa.