Svijet
0

SAD predao Afganistancima zatvor u Bagramu

FENA
Sjedinjene Američke Države i Afganistan su danas potpisali ugovor o predaji zatvora u Bagramu lokalnim vlastima, što nagovještava napredak i u sklapanju strateškog ugovora o dugoročnoj saradnji dviju zemalja poslije povlačenja NATO snaga iz Afganistana.

Prema ugovoru, koji su danas potpisali ministar odbrane Abdul Rahim Vardak i komandant američkih snaga u Afganistanu general John Alen, Kabul će postepeno preuzimati kontrolu nad zatvorom u sljedećih šest mjeseci.

Predaja kontrole nad zatvorom Bagram, koji mnogi nazivaju afganistanski Guantanamo, smatra se prijelomnom tačkom u razgovorima između Washingtona i Kabula u pripremama za zaključivanje ugovora o dugoročnoj strateškoj saradnji između dviju zemalja.

Predsjednik Hamid Karzai je, pozivajući se na suverenitet svoje zemlje, više puta tražio da preuzme kontrolu nad zatvorima prije nego što borbene jedinice SAD-a odnosno NATO-a napuste Afganistan do 2014. godine.

"Potpisivanje ugovora je značajan korak u pregovorima dviju zemalja o strateškom partnerstvu", istakao je američki general Alen, prenio je Tanjug.

U zatvoru u Bagramu, u vojnoj bazi sjeverno od Kabula, snage SAD-a i NATO-a u posljednjih deset godina držale su pobunjenike - talibane i pripadnike El-Kaide - koji se bore protiv vlade predsjednika Karzaija.

Borci za ljudska prava stalno su kritizirali Amerikance tvrdeći da se u zatvoru ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode, da su osumnjičeni godinama držani iza rešetaka bez suđenja i upoznavanja sa optužnicom.