Svijet
7

SAD: Pogledajte sukob demonstranata sa nacionalnom gardom u Fergusonu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sukobi demonstranata i policije u američkom gradu Fergusonu su se nastavili i sinoć, uprkos činjenici da je guverner savezne države Missouri poslao i nacionalnu gardu u grad nakon proglašenja vanrednog stanja, javili su američki mediji.

Demonstranti su se počeli okupljati na ulicama u večernjim satima. Tokom noći došlo je do sukoba, a policija je koristila suzavac, dimne bombe, gumene metke i druga sredstva, dok su demonstranti uzvratili kamenjem i molotovljevim koktelima.

Pojedini svjedoci ističu kako se tokom noći mogla čuti i pucnjava. Iz policije ističu kako je privedeno najmanje četvero demonstranata.

Predsjednik Barack Obama, koji je zbog eskalacije sukoba u Fergusonu skratio svoj godišnji odmor, rekao je kako je odluku od slanju nacionalne garde donio guverner Jay Nixon, a ne Vlada SAD. Također je rekao kako upotreba trupa mora biti "ograničena".

"Mogu shvatiti emocije i gnjev zbog smrti Michaela Browna, ali kada taj gnjev dovodi do pljačke, nošenja oružja, pa i napada na policiju, to samo podiže tenzije i stvara haos", rekao je Obama.

SAD