Više od 30 povrijeđenih
2

SAD: Pješčana oluja izazvala lančani sudar 72 vozila, najmanje šest osoba poginulo

I. M.
Foto: Nathan J. Cormier
Foto: Nathan J. Cormier
Najmanje šest osoba je poginulo u lančanom sudaru 72 vozila u ponedjeljak, kojeg je izazvala pješčana oluja duž glavnog autoputa u američkoj državi Ilinois.

Lančani sudar na "Interstate 55" dogodio se nešto prije 11 sati po lokalnom vremenu u okruzima Montgomery i Sangamon južno od glavnog grada države nakon što je prašina sa novoizoranih polja stigla do autoputa, saopštila je policija.

Šest osoba je poginulo, a 37 ljudi je hospitalizovano sa povredama u rasponu od lakših do opasnih po život, saopštila je državna policija Ilinoisa. Povrijeđeni su bili u dobi od 2 do 80 godina, rekao je šef policije države Illinois Ryan Starrick.

Za sada je poznat identitet jedne poginule osobe, a policija i dalje radi na identifikaciji još petoro poginulih. Sedamdeset i dva vozila su učestvovala u lančanom sudaru u kojem se zapalila dva kamiona. Sudar više vozila se dogodio i na sjevernoj i na južnoj saobraćajnici, ali su svi smrtni slučajevi su prijavljeni u sjevernom dijelu.

Međudržavna autocesta u južnom Sangamonu i sjevernom okruzima Montgomery ostat će zatvorena dok zvaničnici pretražuju i sklanjaju vozila.