Svijet
0

SAD osudile terorističke napade u Afganistanu i Pakistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države danas su oštro osudile terorističke napade u Afganistanu i Pakistanu i istakle da pobunjenici neće uspjeti da spriječe održavanje predsjedničkih izbora u Afganistanu.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da sinoćnji napad u Kabulu, u kome je poginulo šest službenika Ujedinjenih nacija, predstavlja pokušaj ometanja drugog kruga predsjedničkih izbora u Afganistanu, zakazanog za 7. novembar i dodao da on "neće uspjeti".

Današnji bombaški napad na jednoj pijaci u Pakistanu, u kome je poginula 91 osoba, pokazao je razmjere do kojih su ekstremisti spremni da idu i kakvu prijetnju predstavljaju za Pakistan i za SAD, rekao je Gibbs.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton oštro je osudila sinoćni "kukavički napad" na zgradu u kojoj su bili smješteni službenici UN u Kabulu.

"SAD nastavljaju da čvrsto podržavaju UN i ključan posao koji one obavljaju kako bi pomogle narodu Afganistana da izgradi bolju budućnost", rekla je Klintonova.

Odgovornost za napad u Kabulu, u kome je poginulo šest službenika UN, preuzeli su talibani koji su rekli da su tu zgradu izabrali kao metu, zbog uloge UN u organizovanju drugog kruga predsjedničkih izbora.

U eksploziji automobila bombe danas na jednoj pijaci u Pešavaru u Pakistanu poginula je 91 osoba, a 213 je povrijeđeno. Do napada je došlo nekoliko sati po dolasku u Pakistan američke državne sekretarke, koja treba da razgovara o novom početku odnosa dvije zemlje saveznika u borbi protiv islamskog ekstremizma.