Svijet
4

SAD optužile Rusiju za napad na konvoj humanitarne pomoći u blizini Alepa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države saopćile su kako smatraju da je Rusija odgovorna za smrtonosni napad na konvoj humanitarne pomoći koji se dogodio u blizini sirijskog grada Alepa.

Bijela kuća opisala je ovaj događaj kao "ogromnu humanitarnu tragediju", a američki zvaničnici su rekli za BBC kako su dva ruska ratna aviona kriva za napad.

Rusija odlučno negira učešće u ovom incidentu te ističe kako je uzrok tragedije požar na zemlji, a ne napad iz zraka.

"Nema kratera i na vanjskom dijelu vozila nema štete koja je povezana s eksplozijom koju bi uzrokovale bombe bačene iz zraka", navodi se u izjavi Ministarstva odbrane Rusije.

Ipak, američki službenici tvrde da je napad bio vrlo sofisticiran i da ga sirijske snage nisu mogle izvesti.

"Za ovo mogu biti odgovorne samo dvije strane ili sirijski režim ili ruska vlada. U svakom slučaju smatramo da je ruska vlada kriva za zračne napade u ovom dijelu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ben Rhodes.

U napadu je uništeno 18 od 31 kamiona, a ubijeno je 20 civila među kojima je i šef Crvenog polumjeseca. Zbog napada je UN suspendovao sve konvoje humanitarne pomoći Sirije.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će sastanak na visokom nivou o Siriji danas, a zvaničnici će se sastati u petak.

Humanitarna pomoć koju su prevozili konvoji bila je ključna za ljude koji žive u opkoljenim gradovima, a koji su ostali bez hrane. higijenskih potrepština i lijekova.

Predsjednik Komiteta Crvenog križa Peter Maurer rekao je kako je napad grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da se može smatrati ratnim zločinom.