Svijet
0

SAD odbile vize novinarima koji prate Ahmadinedžada u New Yorku

FENA
Sjedinjene Američke Države odbile su izdati ulazne vize petnaestorici novinara koji su trebali pratiti iranskog predsjednika Ahmedinedžada u New York na zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, saopćila je iranska državna televizija.

Iranski ministar za kulturu i islamsko upravljanje, koji nadgleda štampu, upozorio je da bi Teheran mogao odgovoriti "na ovaj neprikladan i nekulturan gest", javlja agencija Irna.

"SAD su zabranile vize petnaestorici novinara koji su trebali da prate predsjednika u SAD-u", javila je u utorak televizija, prema kojoj, "to nije prvi put da SAD ne obavljaju svoju dužnost prema Ujedinjenim narodima".

Glasnogovornik iranske diplomatije Mohammad Ali Hosseini je "oštro kritikovao zloupotrebu SAD-a u obavljanju dužnosti domaćina Ujedinjenih naroda i izdavanju viza", izvještavaju iranski mediji.

Hoisseini nije precizirao kojim su saradnicima predsjerdnika Ahmedinedžada, osim novinarima, odbijene vize.

Mohammad Hossein Khoshvaght, direktor za štampu i strane medije u ministarstvu, upozorio je da "ukoliko se ovakav stav nastavi i ukoliko se iranski novinari nastave suočavati s restrikcijama, ministarstvo će razmotriti mjere kao što je odbacivanje zahtjeva za izdavanje viza ili zatvaranje ureda američkim medijima u Iranu".

Iranski mediji su objavili prošle sedmice da je ministru unutarnjih poslova Mustafi Pour-Mohamadiju odbijena viza da prisustvuje Generalnoj skupštini.

SAD su jedino odobrile vize novinskoj agenciji Irna i državnoj televiziji Irib.