Svijet
0

SAD: Obama predstavio novu vojnu strategiju

FENA
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama predstavio je novu vojnu strategiju SAD-a u Pentagonu. Američka vojska po njegovom će planu postati manja, ali uz održanje svjetske moći i skretanje fokusa na područje Azije i Pacifika.

Očekuje se kako bi hiljade profesionalnih vojnika moglo biti otpušteno iz službe, a Obama ističe kako nalet ratova jenjava te kako SAD moraju obnoviti svoju ekonomsku moć, prenosi BBC.

Obamina strategija napravljena je tako da uštedi najmanje 450 milijardi dolara u Pentagonu tokom narednih deset godina. Budžet američke vojske mogao bi izgubiti i dodatnih 500 milijardi dolara krajem ove godine, nakon što se Kongres nije uspio dogovoriti o smanjenju deficita.

  • Stoga da, naša će vojska biti tanja, ali svijet mora znati da će SAD nastaviti održavati svoju vojnu superiornost snagama koje su pokretne, fleksibilne i spremne na čitav niz različitih kriza i prijetnji, istaknuo je Obama.

Predsjednik SAD-a nije iznio konkretne brojke oko smanjenja broja vojnika, već će to biti učinjeno idućeg mjeseca, tokom predstavljanja federalnog budžeta. Razmišlja se o 10 do 15-postotnom smanjenju broja vojnika u američkoj vojsci tokom idućih deset godina.

Obama se pripremio i predvidio kritike republikanaca oko svoje najave pa je istaknuo kako će vojni budžet američke vojske i dalje rasti, samo manjom stopom.