Svijet
0

SAD: Nema pomoći za teroriste Hamasa

FENA
Sjedinjene Američke Države odlučno su odbacile mogućnost pružanja bilo kakve vrste podrške Hamasu u pojasu Gaze, navodeći da se ta organizacija nalazi na listi terorističkih organizacija, čime je pristup bilo kakvim fondovima jednostavno nemoguć.

"Hamas je sam odgovoran za ono što se dešava. Oni sad imaju obavezu da osiguraju hranu, struju i lijekove za oko 1,5 miliona ljudi koji žive u tom području", rekao je portparol State Departmenta Sean McCormack, navodeći da Hamas ne može računati ni na pomoć Evropske unije ni bilo koje druge organizacije.

"Hamas je teroristička organizacija i mi nećemo pružati pomoć teroristima", rekao je McCormack.

McCormack je, međutim, rekao da će Fatah i lider palestinske uprave Mahmud Abbas dobiti 40 miliona dolara pomoći SAD.

Takav pristup SAD rješavanju komplicirane situacije nastale nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze odmah je naišao na oštre kritike poznavalaca situacije na Bliskom istoku, koji smatraju da 40 miliona dolara pomoći kooperativnom Abbasu, odnosno oko 20 dolara po stanovniku, ne predstavlja odgovarajuću podršku, već će samo izazvati nove podjele među Palestincima.

Na meti kritika se, također, našao i američki pritisak na EU da ne uspostavlja nikakve političke kanale prema Hamasu, prilično kompliciranoj organizaciji koju čine različite grupe radikalnih islamista i palestinskih nacionalista, pri čemu se smatra da Washington "bespotrebno" zatvara vrata mogućeg rješenja palestinske krize.

SAD bezrezervno podržavaju lidera Fataha, posljednjih godina proamerički raaspoloženog Mahmuda Abbasa, smatrajući da bi njegova politika mogla dovesti do stvaranja preduvjeta za mir na Bliskom istoku.