Tvrdnje Sergeja Lavrova
0

SAD ne žele kompromis oko odbrambenog štita

SRNA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Rusija smatra da SAD nisu spremne na kompromis u vezi sa odbrambenim štitom u Evropi.

"Uvijek postoji šansa da se postigne sporazum dok ne bude sve gotovo. Ali do danas, nema indicija da oni hoće da se nađemo na sredini", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov novinarima na samitu Zajednice Nezavisnih Država (CIS) u Dušanbeu, prijestonici Tadžikistana.

On je dodao da Rusiju stalno uvjeravaju da je američki plan savršen i da ne treba nikakve izmjene.

"Mi, međutim, vidimo direktne opasnosti za naše strateške vojne snage", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

U međuvremenu, Turska je u petak pristala da na njenoj teritoriji bude postavljen radar za rano upozorenje  u sklopu ovog antibalističkog raketnog sistema odbrane  u Evropo, javlja "Rusija danas".

Razgovori o postavljanju usavršenog radara AMD su u završnoj fazi, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Iako je objavljeno malo detalja, turski mediji javljaju da će radar biti postavljen na jugoistoku zemlje.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče, u vezi sa odlukom Turske, da su Moskvi potrebne čvrste, zakonom obavezujuće garancije od SAD i NATO da antibalistički raketni sistem neće kao svoju metu  imati ruski nuklearni potencijal.

Izaslanik Moskve u NATO Dmitri Rogozin rekao je ranije da je činjenica da SAD nastavljaju sa planom raspoređivanja vojne infrastrukture u sistemu AMD na teritoriji Evrope uprkos konsultacijama koje imaju sa Rusijom.

SAD  tvrde da će  štit da čuva Evropu od napada  Irana i Sjeverne Koreje, ali Rusija vjeruje da je ona stvarna meta, navodi "Rusija danas".