Svijet
0

SAD: Marku Bokšiću više od pet godina za laganje o Srebrenici

FENA
Sud u američkom gradu Bostonu osudio je bosanskog Hrvata Marka Boškića na više od pet godina zatvora zato što je prikrio svoju ulogu u masakru u Srebrenici 1995. kako bi mogao ući u Sjedinjene Države.

Četrdesetjenogodišnji Boškić, za kojeg tužilaštvo vjeruje da je osobno odgovoran za ubistvo 100 ljudi, osuđen je u ponedjeljak na pet godina i tri mjeseca zatvora.

Ljetos je proglašen krivim za prikrivanje svoje vojne službe u vojsci bosanskih Srba prilikom prijavljivanja za američku useljeničku vizu.

Vlasti su kazale, prenosi Hina, kako će vjerojatno biti izručen Bosni i Hercegovini nakon što odsluži kaznu.

Boškićev odvjetnik je prigovorio da tužilaštvo nastoji kazniti njegova klijenta za sudjelovanje u ubijanju u Srebrenici, zločin za koji uopće nije bio optužen i za koji tvrdi da ga je počinio tek nakon što mu je zaprijećeno smrću.

Boškić je kazao kako je bio zatvorenik u logoru i "da je bio prisiljen sudjelovati u masakru nad muslimanima u Srebrenici".

Tužitelj je rekao da je Boškić priznao kako je bio vojnik u jedinici vojske bosanskih Srba i da je pomogao u pogubljenju 1.200 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Bio je to najveći masakr u Evropi od Drugoga svjetskog rata.

Boškić je živio u mjestu Peabody i radio kao građevinac kada je uhapšen 2004.

Dužnosnici Haškog suda su izjavili da ne planiraju podići optužnicu protiv njega. Politika Suda je suditi samo čelnicima počiniteljima ratnih zločina tokom ratova na Balkanu 1990-tih.