Svijet
0

SAD: Kongresmenima i senatorima poruke na ciglama

FENA
New York Times izvještava u srijedu kako su se pobornici pojačane sigurnosti na američkim granicama dosjetili uvjerljivog načina da pokažu članovima Kongresa kako je nužno poduzeti akciju za zaustavljanje ilegalne imigracije.

Umjesto uobičajene korespondencije, pisama ili elektronskih poruka, pristalice sigurnosti na granicama u posljednjih nekoliko sedmica uputili su hiljade cigli u urede kongresmena i senatora. Vođe kampanje dostavile su od početka aprila deset hiljada cigli.

Ova akcija naišla je na podršku nekih u Kongresu, a neki su pak izrazili nezadovoljstvo zbog zatrpanih soba za dostavu pošte. Glasnogovornik jednog senatora kaže: "S obzirom na razinu popularnosti Kongresa ovih dana vjerujem da moramo biti zahvalni da su nam cigle stigle putem pošte, a ne kroz prozor."

Washington Post, među ostalim, izvještava o nedavnom nasilju u samom središtu Washingtona, na takozvanom Mallu, središnjoj zelenoj površini koja se proteže od zdanja Kongresa pa gotovo do rijeke Potomac. Na tome potezu nalaze se brojni muzeji pa se tu svakodnevno mogu vidjeti stotine turista, šetača, trkača i drugih.

Međutim u posljednjih nekoliko dana skupina razbojnika izvela je iznenadne napade na šest turista usprkos čestoj prisutnosti policije i činjenici da se radi o području pokrivenim policijskim videokamerama.

Uglavnom, policija je pojačala patrole u nadi da će spriječiti novi napad i uhvatiti počinitelje razbojstava u srcu glavnog američkog grada, piše Washington Post.