Svijet
0

SAD: Izbori u Siriji nisu "vjerodostojni niti fer"

Anadolija
John Kirby, portparol State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da parlamentarni izbor u Siriji nisu "vjerodostojni niti fer" sve dok je Bashar al-Assad na vlasti.

Govoreći na press konferenciji, on je istakao da se izbori koje je provela sirijska vlast na dijelu teritorije te zemlje ne mogu nazvati slobodnim, jer su ljudi u Siriji pod stalnim napadima koje izvodi njihova vlast.

"Iskreno rečeno, ni milioni Sirijaca nisu u svojoj zemlji. Neće učestvovati u svojim izborima, jer su napustili zemlju, napustili domove, svoje zajednice", kazao je Kirby.

Kirby je predložio da se krene naprijed s mirovnim pregovorima u Ženevi kojima se nastoji pronaći političko rješenje za ratom razorenu zemlju.

"Želimo da vidimo da režim i opozicija i dalje imaju dijalog o odgovarajućem procesu tranzicije koji će nas odvesti do novog ustava", kazao je portparol State Departmenta.

Tek nakon što se to postigne kroz razgovore u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, mogu biti održani fer i slobodni izbori u Siriji, u koje će biti uključena sirijska dijaspora kao glasačko tijelo, dodao je.

Razgovori o rješavanju sirijske krize u Ženevi nastoje privoliti sirijsku vladu i opoziciju da pronađu mapu puta za političku tranziciju u toj zemlji. Kirbyjevi komenatari dolaze dan nakon što održani parlamentarni izbori samo u područjima Sirije koje kontroliše sirijska vlada.