Svijet
0

SAD i saveznici intenziviraju napade u Libiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Libiji pobunjenici koriste napade međunarodnih snaga na vojne položaje vlade kako bi povratili teritorij koji su izgubili tokom proteklih deset dana.

Nakon pregrupiranja u ponedjeljak su pobunjenici krenuli na mjesto Adjabiyu napadajući položaje snage lojalnih Moameru Gadafiju. Međutim, opozicijski izvori iz Misirate kažu da vladine snage zlostavljaju stanovništvo u tome mjestu na zapadu zemlje, navodno koristeći civile kao ljudski štit protiv napada bilo kakvih snaga izvana, prenijela je VoA.

U glavnom gradu Tripoliju progadafijeve snage su izvršile pregled štete koju su nanijeli saveznički zračni udari u noći na ponedjeljak na trokatnu zgradu u krugu Gadafijeve rezidencije. Nije poznato je li iko ranjen u tome napadu, međutim vlada tvrdi da su od subote u koalicijskim zračnim udarima ubijeni deseci osoba.

Sjedinjene Države vrše napade s Britanijom, Francuskom i drugim saveznicima kako bi se provela zona zabranjenog letenja. Američka vojska je saopćila da su napadi krstarećim raketama “tomahawk”, zajedno sa zračnim udarima, značajno smanjili Gadafijeve kapacitete na polju protuzračne obrane.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je kako očekuje da Washington za nekoliko dana prepusti kontrolu nad misijom u Libiji koaliciji, na čijem će se čelu nalaziti vjerojatno Francuska ili Britanija.

U međuvremenu je glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa u ponedjeljak rekao kako poštuje rezoluciju UN-a kojom se odobrava vojna akcija u Libiji, a nakon ranijih komentara koji su ukazivali na to da je zabrinut zbog akcija koje su poduzele zapadne zemlje. Moussa je rekao kako njegova organizacija poštuje rezoluciju i nema nikakvih primjedbi na nju, konkretno, jer ne poziva na invaziju Libije.

Do ove izjave došlo je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom samo dan nakon što je Moussa dao kritičnu izjavu o međunarodnim zračnim udarima na Libiju. U njoj je ustvrdio kako su napadi išli dalje od mandata da se uvede zona zabranjenog letenja, rekavši kako Arapska liga želi zaštititi civile, a ne bombardirati ih.

Govoreći na istoj tiskovnoj konferenciji u Kairu, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao kako je izuzetno važno da međunarodna zajednica govori jednim glasom da bi se provela rezolucija Ujedinjenih naroda.

Prvi čovjek svjetske organizacije također je rekao da je podrška Arapske lige imala istaknutu ulogu kada je Vijeće sigurnosti UN-a usvajalo tu rezoluciju kojom se ovlašćuje "upotreba svih nužnih mjera" kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Skupina demonstranata koja podržava Gadafija spriječila je Ki-moona i njegovo izaslanstvo da napuste sastanak Arapske lige. Inače Katar je prva arapska zemlja koja se pridružila ovoj međunarodnoj operaciji.

Rusija je pozvala međunarodnu zajednicu da zaustavi korištenje sile bez pravljenja razlike između vojnih i civilnih ciljeva, rekavši kako se ubijaju civili. Zemlje Afričke unije također su zatražile od međunarodne zajednice da iskaže suzdržanost.