Kako bi izbjegli cyber napade
4

SAD i Rusija razmišljaju o uspostavljanju "crvenog telefona"

FENA
Sjedinjene Američke Države i Rusija se spremaju da zaključe sporazum o uspostavljanju "crvenog telefona" između dvije zemlje kako bi smanjili rizik od konflikta u cyber prostoru, objavio je u četvrtak Washington Post.

Ovaj osigurani komunikacijski kanal između dvije zemlje treba omogućiti da se napadi na internetu ne pretvore u konflikt, objasnio je dnevni list.

Pentagon nije želio dati komenatar agenciji AFP.

Ovaj plan odražava rastuću važnost težine interneta i virusnih napada kad su u pitanju sigurnost zemlje i njene bitne infrastrukture.

Centar za smanjenje nuklearnog rizika, formiran u State Departmentu, bit će korišten kao komunikacijski kanal s Moskvom, objavio je svoja saznanja Washington Post.

Centar je osnovan 1988. godine kako bi Washington i Moskva upozorili jedni druge na svaku probu rakete ili lansiranje rakete u svemir da se ne bi shvatile kao lansiranje nuklearne rakete.

Otvoren 24 sata, Centar komuinicira s ruskim ministarstvom odbrane elektronskim putem, prevodi poruke i prenosi ih zvaničnicima američke administracije.

"U slučaju cyber napada, ovaj komunikacijski kanal bi bio aktiviran ako jedna od zemalja otkrije nešto što izgleda kao neprijateljska aktivnost druge zemlje", piše dnevni list pozivajući se na američke zvaničnike.