Svijet
0

SAD dao Pakistanu popis militanata protiv kojih traži akciju

FENA
Ayman Al-Zawahiri
Ayman Al-Zawahiri
Sjedinjene Države dale su Pakistanu popis militantnih islamskih vođa protiv kojih traže da se poduzme mjere a na vrhu te liste je zamjenik Osame bin Ladena, Ayman al-Zawahiri, izvijestila je u petak američka TV mreža ABC News.

Popis je sačinjen tokom tri zasebna sastanka između viših pakistanskih i američkih dužnosnika u protekle dvije sedmice, prema navodima američkih i pakistanskih obavještajnih dužnosnika.

Obraćajući se novinarima u Islamabadu, američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako SAD očekuje da Pakistan odobri "zajedničku akciju protiv Al-Qaide i njenih podružnica" dodajući kako "još uvijek postoji puno hitnog posla".

Clinton se privatno sastala s pakistanskim predsjednikom Asifom Ali Zardarijem, a zatim se sastala s većom skupinom koja je uključivala načelnika štaba kopnene vojske generala Ashfaka Parweza Kayanija i generala Ahmad Shuju Pashu, koji vodi pakistansku obavještajnu službu ISI.

Clinton je rekla da su nakon Bin Ladenove smrti Sjedinjene Države i Pakistan stigle na "prekretnicu", a visoki dužnosnici administracije su kazali da bi SAD, ako Pakistan ne pruži više saradnje, mogle ukinuti oko dvije milijarde dolara godišnje pomoći.

"Na vladi Pakistana je da poduzme odlučne korake u danima koji su pred nama", rekla je Clinton.

Današnja četiri sata sastanaka bila su namijenjena "ponovnoj izgradnji povjerenja" nagriženog izvođenjem jednostranog američkog napada u kojem je ubijen Bin Laden bez prethodnog informiranja Pakistana, rekao je načelnik američkog Združenog štaba admiral Mike Mullen, koji je bio prethodnica posjete državne tajnice Islamabadu.

Nakon što je Clinton otputovala, Mullen se sastao sa svojim kolegom, načelnikom pakistanskog združenog štaba generalom Khalidom Shamijem te načelnikom štaba ratne mornarice admiralom Nomanom Bashirom, rekao je američki dužnosnik.

Jedna od mjera izgradnje povjerenja, prema riječima Hillary Clinton, dogodila se u petak ujutro kada je CIA ušla u bivši kompleks Bin Ladena u Abbottabadu, sa sofisticiranom opremom kako bi pronašla materijale skrivene u zidovima, prenosi AFP.

Visoki američki dužnosnik rekao je da je molba za pristup CIA-e čekala nekoliko sedmica, a Pakistanci su je odobrili tek u zadnjih nekoliko dana.