Svijet
215

S ljubavlju za Boston iz Kabula: Hoće li svijet pokazati takav interes i za Afganistan?

Klix.ba
Nakon bombaškog napada u Bostonu, na internetu su se pojavile fotografije na kojima su Afganistanci i Afganistanke s transparentima u rukama na kojima piše "S ljubavlju za Boston iz Kabula".

Fotografije su se počele širiti društvenim mrežama, a šalju snažnu podršku i poruku povrijeđenima i njihovim porodicama u Bostonu. Na internetu su ih objavile filmadžije iz Bostona, koji rade u Afganistanu.

Kada su 15. aprila eksplodirale dvije bombe tokom maratona u Bostonu, Beth Murphy je u Kabulu snimala dokumentarac. Kada je čula šta se dogodilo, Murphy je odlučila napisati transparent i slikati se s njim na ulicama Kabula. No, nikada nije snimila sebe kako drži ovaj transparent. Dok je razgovarala s mještanima Kabula i govorila im šta se desilo, ljudi su joj počeli izražavati saučešće i moliti se za porodice žrtava, a onda su se pristali fotografisati s njenim transparentom, piše France24.com.

U Afganistanu su bombe nešto što je svakodnevnica i ako iko razumije ono što preživljavaju drugi ljudi, u čijoj neposrednoj blizini eksplodiraju bombe, onda su to svakako Afganistanci.

Jedna od žena koje su razgovarale sa Murphy nakon napada na Bostonski maraton, Sahera, kazala je kako se nada da će i Afganistan jednom biti u centru pažnje svjetske javnosti kao i Boston, jer sve skupa predugo traje. Ona kaže da je izgubila muža i da sada ne može poslati djecu na školovanje.