Evakuacija civila
52

Rusko ministarstvo odbrane: U petak ćemo otvoriti evakuacijski koridor iz Mariupolja

F. H.
Satelitski snimak koji pokazuje razinu razorenosti Mariupolja (Foto: EPA-EFE)
Satelitski snimak koji pokazuje razinu razorenosti Mariupolja (Foto: EPA-EFE)
Iz ruskog ministarstva odbrane obavijesitli su da će u petak ponovo otvoriti evakuacijski koridor iz Mariupolja do Zaporožja.

Kako su iz ovog ministarstva saopćili, koridor će ponovo otvoriti prvog aprila na lični zahtjev lidera Francuske i Njemačke.

"Na lični zahtjev predsjednika Francuske, Emanuela Macrona i saveznog kancelara Njemačke Olafa Scholza, predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, ruske oružane snage će od prvog aprila u 10 po Moskovskom vremenu ponovo otvoriti evakuacijski koridor sa međutačkom u Berdiansku", piše u obavijesti Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prenosi CNN.

Predloženo je da se ova operacije provede u suradnji sa UN-ovim visokim komesarijatom za izbjeglice i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Mariupolj je grad od 400.000 stanovnika na obali Azovskog mora koji je već sedmicama izložen opsadi i žestokom ruskom bombardovanju. Prema informacijama iz gradskog vijeća Mariupolja, grad je napustilo oko 140.000 civila dok je 170.000 još uvijek zarobljeno u njemu.