Opasna zaraza
5

Ruski vojnici se zarazili antraksom dok su prekopavali grobove na jugu Ukrajine

F. H.
Foto: @30brigade/Newsflash
Foto: @30brigade/Newsflash
Ruske trupe navodno su se zarazile antraksom nakon što su iskopale groblje za stoku dok su kopale odbrambene rovove u južnoj Ukrajini.

Jedinici je naređena trenutna karantenu, nakon što su liječnici dijagnosticirali slučajeve smrtonosne bolesti kod najmanje dvojice vojnika, prema Ivanu Fedorovu, ukrajinskom gradonačelniku Melitopolja u egzilu.

Dvojica ruskih vojnika primljena su u bolnicu u Melitopolju, koja je pod okupacijom od marta prošle godine, prije nego što su otpušteni i poslani na nepoznatu lokaciju, napisao je Fedorov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Neprijateljska jedinica je sada u karanteni. Dvojica ruskih vojnika prvo su dovezena u bolnicu u Melitopolju, ali nakon što je dijagnoza potvrđena brzo su otpušteni i odvedeni u nepoznato", otkrio je Fedorov.

Ruska jedinica vjerojatno je kopala rovove u sklopu nastojanja da ojača svoju odbranu u regiji Zaporožja, uoči dugo očekivane ukrajinske protuofanzive.

Antraks je bakterijska infekcija koja se može prenijeti putem zaraženih životinjskih lešina i hrane. Simptomi uključuju proljev i povraćanje krvi. Bolest je bila endemična u većem dijelu Sovjetskog Saveza u 20. stoljeću zbog intenzivnog uzgoja stoke.

Više od 10.000 slučajeva antraksa bilo je registrirano kod ljudi svake godine početkom stoljeća, no to se drastično smanjilo zbog poboljšanih zdravstvenih standarda.

Ovo nije prvi put da je okruženje u Ukrajini izazvalo haos s ruskim trupama od njihove invazije prošlog februara.

Kad su moskovske trupe zauzele područja oko nuklearne katastrofe u Černobilu, jedinice su bile prisiljene kopati rovove u visoko radioaktivnom tlu u zabranjenoj zoni.

Tada je ukrajinska državna nuklearna agencija Energoatom rekla da bi ruske trupe bile izložene "značajnim dozama zračenja" jer nisu nosile zaštitnu odjeću.

Dužnosnici su tvrdili da su vojnici prevezeni u bolnicu u Gomelu, Bjelorusija, na liječenje od radijacijske bolesti, iako to nikada nisu potvrdile bjeloruske ili ruske vlasti.