Svijet
0

Ruski plin stigao do Slovačke

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski plin, koji je prema europskim potrošačima potekao jutros, za sada je stigao do terminala Velke Kapusany u Slovačkoj.

To je prva točke ulaska u EU, a u Hrvatskoj se plin očekuje u razdoblju od 24 do 72 sata od početka dotoka iz Rusije, javila je Hina.

Njemačka mora još neko vrijeme pričekati na ulaz ruskog plina, a zasad, danas poslije podne, nema ni najava austrijskog operatera da je plin iz Rusije stigao u tu zemlju.

INA je priopćila da je produljila aranžmane vezane za interventni uvoz plina za sljedeća dva dana, što znači da se nastavlja isporuka 42.000 prostornih metara plina po satu od njemačkog E.ON Ruhrgasa te 40.000 prostornih metara plina po satu od kompanije Gaz de France SUEZ.

U Hrvatskoj je u skladu s odlukom Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva i dalje na snazi 4. stupanj smanjenja opskrbe plinom. To znači smanjenje isporuke kupcima izravno priključenim na transportni sustav na količine minimalno potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja, kao i smanjenje isporuka kupcima priključenim na distribucijski sustav, izuzev zaštićenim.