Istraživanje Guardiana
0

Ruski plaćenici povezani sa masakrima nad stotinama civila u Maliju

F. H.
U Maliju je vojska preuzela vlast pučem
U Maliju je vojska preuzela vlast pučem
Ruski plaćenici u Africi su povezani sa masakrima u kojima je ubijeno više stotina civila. Ovo je povećalo strahove od posljedica intenziviranja ruskih intervencija na ovom kontinentu.

Interni dokumenti vojske Malija kojima je Guardian imaju pristup otkrili su da su plaćenici Wagnera bili prisutni u operacijama vojske Malija i žandermerije kada su mnogi civili ubijeni.

Wagner je pozvan u Mali od strane vojnih vlasti u ovoj strateški bitnoj državi krajem prošle godine.

Prema nevladinoj organizaciji ACLED, 456 civila je umrlo u devet različitih incidenata koji su uključivali vojsku Malija i wagnerovce od januara do polovine aprila ove godine.

Najozbiljniji incident se desio u martu kada je Wagner grupa optužena da je učestvovala u masakru u selu Moura. Ovo selo su kontrolisali islamisti, a navodno je u njemu ubijeno između 350 i 380 ljudi u periodu od četiri dana.

Vojni lideri Malija tvrde da su Rusi u državi samo u ulozi instruktora te da nisu raspoređeni na borbene dužnosti.

Wagnerovci su aktivni u nizu država u Africi i redovno su optuživani za kršenje ljudskih prava. U utorak je Human Rights Watch objavio otpružbe da su vojne sngae u Centralnoafričkoj republici koje su identifikovane kao Rusi ubijali i mučili civile od 2019. godine. Slične tvrdnje je iznio i UN krajem prošle godine. Članovi Wagnera su povezani i sa zločinima u Ukrajini.

Stručnjaci smatraju da vojni lideri Malija koji su na vlasti od maja prošle godine kada su izvršili vojni puč Wagneru plaćaju 10 miliona dolara što u kešu što u pravima da eksploatiše minerale.