Objavljen snimak iz zraka
43

Ruski borbeni avioni ometaju američke dronove tokom misija u Siriji

D. B.
Američke zračne snage objavile su snimak koji prikazuje kako ruski borbeni avioni ometaju američke dronove na nebu iznad Sirije.

General-pukovnik zračnih snaga Alexus Grynkewich je rekao da su u vrijeme incidenta SAD provodile misiju čija je meta bila teroristička grupa ISIL.

Ruski borbeni avion Su-35 je prišao američkom dronu MQ-9 veoma blizu 5. jula ove godine dok je letio iznad Sirije. Pored toga, jedan ruski pilot je pozicionirao svoj avion ispred američkog drona i aktivirao tzv. afterburner, komponentu koja se koristi kod nekih mlaznih motora, obično onih na vojnim supersoničnim avionima. Svrha afterburnera je da poveća potisak, obično za nadzvučni let, polijetanje i borbu. Avion je povećao brzinu i pritisak zraka, čime je smanjena mogućnost operatera drona MQ-9 da sigurno upravlja letjelicom.

Također, Su-35 je izbacio baklje s padobranima na putanju eta drona, a to se protivi ustanovljenim normama i protokolima. Američka letjelica je bila primorana na manevre izbjegavanja.

Američke zračne snage ističu da piloti ruskih aviona prave sve neprofesionalnije i nesigurnije poteze koji prijete sigurnosti i američkih i ruskih snaga.