Svijet
0

Ruski avion s deset osoba nestao iznad Sibira

FENA
Avion za borbu protiv šumskih požara s deset osoba nestao je s radara jutros u području Irkucka u Sibiru, objavilo je rusko ministarstvo za hitna stanja.

"Iljušin IL-76 nestao je s ekrana radara u 6:30 sati po moskovskom vremenu u području Irkucka. U letjelici je bilo 10 osoba", objavilo je rusko ministarstvo za hitna stanja u saopćenju.

Ovo mu je bio drugi let danas, a kontroloru leta nije prijavljen nikakav kvar. Pretpostavlja se da je pilot izgubio orijentaciju dok je letio kroz dim.

Iljušin IL-76 poletio je sat ranije i nalazio se na 3.000 metara visine kad je izgubio kontakt s kontrolorima leta, istakao je izvor iz ministarstva ruskoj novinskoj agenciji TASS. Ministarstvo za hitna stanja nije željelo komentirali slučaj, ali saopćeno je da šalju dva specijalna aviona i 100 spasioca "posebno obučenih za operacije potrage na nepristupačnom terenu".

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak da šalje u Irkuck tri aviona Iljušin IL-76 i helikopter MI-8 kako bi pomoglo vlastima u borbi protiv požara koji pustoše područjem.