Igor Panarin
0

Ruski analitičar prognozira raspad SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ako ste skloni da povjerujete Igoru Panarinu, a Kremlj ne bi mario mnogo za to, onda bi iduće godine američki predsjednik Barack Obama mogao uvesti vanredno stanje, SAD bi se raspao u šest krnjih država prije 2011., a Rusija i Kina bi postale kičmom novog svjetskog poretka.

Panarina bi se lako moglo ignorirati, ali ne i činjenicu da je on dekan škole za buduće diplomate i redovni je gost na ruskim televizijskim stanicama pod državnom kontrolom. A njegove prognoze savršeno se uklapaju u antiameričke priče rukovodstva u Kremlju.

"Velika je vjerovatnoća da će se raspad Sjedinjenih Država desiti do 2010.", poručio je Panarin desecima studenata, profesora i diplomata na Diplomatskoj akademiji - na predavanju na koje je ministarstvo vanjskih poslova ciljano pozvalo Associated Press i ostale strane medije.

Prognoza Panarina, bivšeg portparola Ruske svemirske agencije i analitičara KGB-a, uklapa se u negativne stavove o SAD-u koji dolaze iz Kremlja posljednjih godina, posebno od Vladimira Putina.

Putin, bivši predsjednik a sada premijer, povezivao je Sjedinjene Države s nacističkim Trećim rajhom i krivi Washington za globalnu finansijsku krizu koja je pogodila i rusku ekonomiju.

Panarin nije pružio mnogo konkretnih detalja na kojima zasniva svoje analize, uglavnom se pozivajući na novine, magazine i ostale otvorene izvore.

On je također prognozirao raspad najveće ekonomije svijeta za više od decenije od današnjeg dana.

Međutim, izjavio je da su ga nedavni ekonomski problemi u SAD-u i drugi "društveni i kulturni fenomeni" naveli da odredi konkretan vremenski okvir za "Kraj" - kada će se Sjedinjene Države raspasti u šest autonomnih regija a Aljaska će biti vraćena pod rusku kontrolu.

Panarin tvrdi da su Amerikanci u moralnom padu, rekavši kako je evidentan veliki psihološki stres - od pucnjava u školama, obima zatvorske populacije do porasta broja homoseksualaca.

Govoreći o ekonomskim problemima, on je naveo pad vrijednosti indeksa velikih berzi, pad američkog bruto domaćeg proizvoda i kredit Washingtona bankovnom divu Citigroup kao dokaze da je američka dominacija nad svjetskim tržištem propala.

"Nedavno sam bio tamo, i stvari su daleko od dobrih. Ono što se dešava je propast američkog sna", kazao je.

Panarin je insistirao da ne želi propast SAD-a, ali je prognozirao da će Rusija i Kina izaći snažnije iz ekonomske krize i da bi te dvije zemlje trebale zajednički raditi, čak i stvoriti novu valutu koja bi zamijenila američki dolar.

Ostalo je nejasno koliko je uvjerljivo bilo 20-minutno predavanje. Jedan instruktor je upitao Panarina da li njegove prognoze mogu preciznije opisati Rusiju, koja se nalazi u najtežoj ekonomskoj krizi u deceniji, kao i demografskom kolapsu koji je naveo neke da predvide raspad zemlje.

Panarin je odbacio tu ideju: "Raspad Rusije se neće desiti."

Aleksej Malašenko, rezidentni predavač u Carnegie centru u Moskvi koji nije prisustvovao predavanju, stao je, međutim, na stranu skeptičnog instruktora, tvrdeći da je Rusija zemlja na rubu raspada.

"Ne mogu uopće zamisliti kako bi se Sjedinjene Države mogle raspasti", izjavio je Malašenko za AP.