Tvrdi da ih blokiraju
108

Ruski ambasador u SAD-u se požalio: Računi su nam zatvoreni, a osoblje prima prijetnje

M. G.
Ambasada Rusije u Washingtonu (Foto: Wikipedia)
Ambasada Rusije u Washingtonu (Foto: Wikipedia)
Rad ruske ambasade u Washingtonu je "blokiran", njegovi bankovni računi su zatvoreni, a osoblje prima prijetnje, prenijela je danas ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na izjavu ambasadora Anatolija Antonova.

"Ambasada je u biti blokirana od strane tijela američke vlade. Račune naša dva konzulata u Houstonu i New Yorku zatvorila je Bank of America", rekao je Antonov.

"Primamo prijetnje i telefonom i dopisima... U jednom trenutku je čak i izlaz iz ambasade bio blokiran", dodao je.

Rusija i Sjedinjene Države bile su uvučene u spor oko veličine i funkcioniranja svojih diplomatskih misija mnogo prije nego što je predsjednik Vladimir Putin 24. februara pokrenuo ono što on naziva svojom "posebnom vojnom operacijom" protiv Ukrajine.

Od tada su ruske ambasade u Evropi također bile pod pritiskom, a više od 300 pripadnika ruskog osoblja protjerano je iz evropskih prijestolnica, što je potaknulo Moskvu da kao odgovor izbaci strane diplomate.

Ruski ambasador u Poljskoj rekao je Reutersu prošle sedmice da bi blokada bankovnih računa njegove ambasade prošlog mjeseca mogla na kraju spriječiti njegovo funkcioniranje, u kojem bi slučaju Rusija zaustavila rad poljske ambasade u Moskvi.

Zapadne vlade uvele su drastične sankcije Rusiji zbog njezinih akcija u Ukrajini, što je potaknulo Moskvu da ih optuži za rusofobiju.