Hiljade stanovnika otišlo
171

Rusiju pogodio i odljev mozgova: Iseljavanje kao najbolji način suprotstavljanja Putinu

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, u Rusiji se dešava odljev mozgova. Već su desetine hiljade stanovnika napustile ovu državu.

Više od 25.000 stanovnika je iselilo samo u Gruziju, i to uglavnom u veće gradove ove zemlje. Neki od njih su poveli i kućne ljubimce ne želeći ih ostaviti u Rusiji.

Jevgeni Lijamin je 23-godišnji politolog koji je otišao u Gruziju. Kako je rekao, shvatio je da je iseljavanje najbolji način da se suprotstavi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Moja je odgovornost da uradim bilo šta čime mogu pomoći Ukrajincima", izjavio je za BBC dok je tokom intervjua na kaputu nosio trake u bojama zastave Ukrajine.

Međutim, Gruzija nije krajnja destinacija, tj. mnogi pokušavaju doći u države u kojima nije zabranjen rad ruskih aviokompanija i u koje mogu ući bez viza. To se odnosi na Tursku, zemlje centralne Azije i južnog Kavkaza. Brojni su oni koji su već otišli u Armeniju.

Prema pojedinim procjenama, Rusiju je od početka rata u Ukrajini napustilo 200.000 stanovnika. BBC je izvijestio da se dešava iseljavanje i iz Bjelorusije, a zbog straha od sankcija Zapada.

Među onima koji su migrirali su brojni visokoobrazovani ljudi. Između ostalog, riječ je o osobama školovanim za rad u značajnim i profitabilnim sektorima, prenosi BBC.