Svijet
0

Rusija želi biti među prvih pet svjetskih ekonomija

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u srijedu kako je odredio "ambiciozni cilj" da njegova zemlja za desetak godina bude među pet prvih ekonomija u svijetu.

"Postavili smo ambiciozan cilj za sljedeću deceniju u kojoj bi Rusija trebalo da postane jedna od pet najvećih svjetskih ekonomija", rekao je Putin u Ženevi na stotoj skupštini Međunarodne organizacije rada (ILO).

Premijer je posebno definirao kao cilj da domaći bruto proizvod (BDP) sa 19.700 dolara poraste na više od 35.000 dolara (oko 24.400 eura).

Prema izjavi ruskog premijera, da bi se postigao ovaj cilj, trebalo bi da zemlja udvostruči svoju proizvodnju i otvori mjesta u sektoru novih tehnologija.

"Ruska ekonomija ne treba da ima nepotrebne poslove i treba ih ukinuti", dodao je on i naglasio da Rusija još uvijek trpi zbog posljedica svjetske finansijske i ekonomske krize.

Rusija, čiji je BDP porastao u prvom tromjesečju za 4,1 na godinu, trebalo bi da se "u potpunosti oporavi" od krize do kraja godine, smatra Putin.

Svjetska banka upozorila je 8. juna da Rusija nije uspjela promijeniti i modernizirati izvoz od dolaska na vlast Vladimira Putina 2000. godine, kao i da će još gubiti tlo pod nogama pred drugim ekonomijama zemalja u razvoju ako država ne smanji troškove.