Svijet
0

Rusija traži od EU da ubijedi ukrajinsku opoziciju na saradnju s vlastima

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu Evropsku uniju da ubijedi ukrajinsku opoziciju da sarađuje s vlastima i da se distancira od radikalnih snaga koje žele izvesti "državni udar".

Lavrov je pozvao Evropsku uniju "da iskoristi svoje kontakte s opozicijom da je potakne na saradnju s ukrajinskim vlastima i da se odlučno distancira od radikalnih snaga koje su rasplamsale krvave sukobe i na putu su državnog udara", u telefonskom razgovoru sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom, navelo je rusko ministarstvo u saopćenju.

Steinmeier treba doputovati u četvrtak ujutro u Kijev sa svojim kolegama , francuskim Laurentom Fabiusom i poljskim Radoslawom Sikorskim, "kako bi se ponovo uspostavio politički dijalog između opozicije i vlasti", prema Fabiusu.

Ova posjeta će se održati prije sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Briselu namijenjenog davanju odgovora EU-a na porast nasilja koji je uzrokovao smrt najmanje 26 osoba u glavnom ukrajinskom gradu i planiranju sankcija prema odgovornima za represije.