Jačanje vojne sile
308

Rusija širi flotu mornarice novim ratnim brodovima i nuklearnim podmornicama

D. B.
Ruski predsjednik Vladimir Putin je otkrio da su brodogradilišta počela raditi na novim plovilima s ciljem širenja flote mornarice.

Putin je tokom Vojnog sajma izjavio da se potencijal ruskih mornara povećava te da vodeća brodogradilišta širom Rusije već prave dva moderna broda kratkog dometa i četiri nove podmornice od kojih će dvije biti opremljene nuklearnim projektilima.

Brodogradiliša na Baltičkom moru, duž Arktika i na obali Japanskog mora sada rade kako bi isporučila brodove i podmornice. U julu je porinut brod s nuklearnim naoružanjem, a u maju je nuklearna podmornica KAzan dostavljena mornarici.

Putin namjerava obnoviti vojnu opremu kako bi se iskoristila posljednje inovacije.

"Razvijamo rusku odbrambenu industriju i naše oružane snage u skladu s tehnološkim principima baziranim na naučnom i tehnološkom napretku. Značajna pažnja se poklanja korištenju vještačke inteligencije i robotike kako bi se pružila podrška trupama, a tu su i najnoviji sistemi komande i kontrole", kazao je Putin.

Udio modernog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama već prelazi 80 posto, a zastarjela oprema se mijenja.

Putin je dodao da je Rusija postigla tehnološku superiornost u brojnim segmentima vojne tehnologije.

"Oružja slična našim ne postoje negdje drugo u svijetu kada je riječ o taktičkim i tehničkim karakteristikama, a prema onome što možemo vidjeti, neće ih biti još dugo", jasan je bio Putin.