Vijeće Evrope
0

Rusija prekršila princip teritorijalnog integriteta

FENA
Vijeće Evrope je danas ocijenilo da je Rusija, priznanjem nezavisnosti gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije, prekršila princip teritorijalnog integriteta jedne zemlje članice Vijeća Evrope i ugrozila vlastiti međunarodni kredibilitet.

"Odluka Ruske Federacije da jednostrano prizna nezavisnost Abhazije u Južne Osetije predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta države članice Vijeća Evrope", izjavio je generalni sekretar VE Terry Davis.

Davis je upozorio da su zbog ruske odluke ugroženi izgledi da se pregovorima postigne rješenje za budući status dvije gruzijske regije, navedeno je u saopćenju VE.

Generalni sekretar VE je kritikovao Moskvu i zbog nedosljednosti: "Rusija je u prošlosti snažno podržavala princip teritorijalnog integriteta. Odluka o priznanju Abhazije i Južne Osetije u suprotnosti je s tim principom, što je jasno svakom objektivnom posmatraču", naveo je Davis i dodao da "Rusi ne mogu da se pozivaju na međunarodno pravo samo onda kada im to odgovara".

Moskva je, prema Davisovim riječima, takvom odlukom ugrozila vlastiti međunarodni kredibilitet.

Parlamentarna skupština VE je, u međuvremenu, najavila da će u četvrtak u Bruxellesu biti održan sastanak Predsjedničkog komiteta PSVE-a i Konferencije predsjednika Evropskog parlamenta, na kojem će biti razmotrena situacija na Kavkazu i u Bjelorusiji, kao i pitanja migracije i integracija.