Svijet
0

Rusija poslala dva odreda komandosa u Kirgistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva odreda ruskih komandosa sa 150 pripadnika upućena su u vazduhoplovnu bazu Kant u Kirgistanu radi zaštite porodica ruskih vojnika, saopćio je u četvrtak načelnik Generalštaba ruske vojske Nikolaj Makarov.
  • Prema naredbi predsjednika donijeta je odluka da se radi sigurnosti porodica vojnika upute dvije čete komandosa sa 150 pripadnika u vazduhoplovnu bazu Kant, rekao je Makarov u Pragu ruskoj agenciji Itar-Tass.

Ruskoj državnoj agenciji je u Generalštabu rečeno da komandosi koji su odletjeli u Kirgizistanu avionom Il-76 radi osiguranja sigurnosti ruske baze u Kantu, imaju uz sebe samo lako streljačko naoružanje - automatsko vatreno oružje i snajperske puške.

Prema riječima sagovornika Itar-Tassa, komandosi će štititi vojnike, članove njihovih porodica i vazduhoplovnu tehniku.

Zvanični predstavnik ruskog vojnog vazduhoplovstva Vladimir Drik u srijedu je rekao da je komanda baze zbog događaja u Kirgistanu odlučila da pojača mjere sigurnosti njenih objekata i da je oficirima i članovima njihovih porodica preporučeno da ne napuštaju teritoriju baze.

Međudržavni sporazum Rusije i Kirgistana o ruskoj bazi potpisan je 22. septembra 2003. godine, na 15 godina, a ta vazduhoplovna baza je bila prvi vojni objekat na teritoriji strane zemlje poslije raspada bivšeg SSSR-a.

Vojni aerodrom Kant nalazi se 20 kilometara istočno od glavnog grada Kirgistana, Biškeka, na 777 metara nadmorske visine, a u bazi se nalazi približno 500 vojnika, avioni i helikopteri.