Korišteni u Hladnom ratu
33

Rusija pojačava odbranu oko Sevastopolja: Raspoređeni i delfini?

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rusija je od prošlog ljeta znatno ojačala obranu baze svoje Crnomorske flote u krimskom gradu Sevastopolju, gdje je, vjerojatno rasporedila posebno obučene delfine kao zaštitu od ronilaca.

Britanska vojna obavještajna služba objavila je to danas na Twitteru. Rusko vojno korištenje morskih sisavaca povratak je praksi hladnog rata.

Veća sigurnost pomorske baze u Sevastopolju, prema britanskim vojnim obavještajcima, "uključuje najmanje četiri sloja mreže i barijera u pristupu luci".

"Posljednjih sedmica ova je odbrana najvjerojatnije ojačana povećanim brojem dresiranih morskih sisavaca", piše obavještajna agencija. Objavu je dopunila satelitskim snimkama luke Sevastopolj, na kojima je označila i ograđena područja za morske životinje.

Fotografije u luci pokazuju gotovo dvostruko veći broj plutajućih nastamba za morske sisavce, u kojima su najvjerojatnije delfini. Ruska mornarica koristi kitove i druge morske sisavce u arktičkim vodama.

"Rusija trenira životinje za širok raspon misija, ali one koje se nalaze u luci Sevastopolj najvjerojatnije su namijenjene obrani od neprijateljskih ronilaca", stoji u izvještaju britanskog ministarstva.

Korištenje morskih sisavaca u vojne svrhe dugogodišnja je praksa koju koriste uglavnom američka i ruska vojska.

Centar za obuku morskih životinja nalazi se od 1965. godine na ukrajinskom poluotoku Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. Zatvoren je 1991. nakon raspada Sovjetskog Saveza, a prema izvještajima ruskih medija, delfini su tamo prodani Iranu.