Smirivanje tenzija
13

Rusija nastavlja povlačenje trupa: Vojnici i tenkovi na Krimu se vraćaju u baze

V. K.
Trenutak kada vozovi s vojnom opremom prelaze Krimski most (Screenshot: RIA Novosti)
Trenutak kada vozovi s vojnom opremom prelaze Krimski most (Screenshot: RIA Novosti)
Nakon što je jučer objavljena informacija kako se određeni kontingent ruske vojske vraća u kasarne nakon vojnih vježbi u Bjelorusiji, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako je povlačenje trupa nastavljeno i danas.

Prema informacijama ruskih medija, jedinice Južnog vojnog okruga Ruske Federacije, koje su boravile na Krimu u sklopu vojnih vježbi, vratile su se u ranim jutarnjim satima u baze.

"Vojne jedinice i oprema Južnog vojnog okruga prešle su Krimski most na putu ka kontrolnim punktovima, odnosno tačkama stalnog razmještaja, nakon završetka planiranih vježbi", navodi se u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije još jučer je saopćilo kako će se određeni kontingent vojnika i opreme vratiti u baze nakon vojnih vježbi koje se održavaju na području Bjelorusije.

Također, pored vojnih vježbi u Bjelorusiji, ruski vojnici obavljali su i niz drugih vježbi u blizini granica Ukrajine, a ministarstvo je saopćilo kako su se aktivnosti odvijale na 15 poligona.

"Za završnu fazu testiranja snage Savezne države Bjelorusije i Rusije, trupe Istočnog vojnog okruga i vazdušno-desantne snage i dalje ostaju u Bjelorusiji, ali će se nakon 20. februara i završetka vježbe i one vratiti u svoje baze", ističu iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Iako Rusija tvrdi kako se trupe povlače s granica Ukrajine, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država se tokom jučerašnjeg obraćanja naciji osvrnuo na ove aktivnosti te je poručio kako se još ne može potvrditi da Rusija radi na deeskalaciji.

"Rusija je rekla da neke trupe napuštaju položaje. To je dobro, ali za to još nismo dobili potvrdu. Naše analize pokazuju da su i dalje u prijetećoj poziciji. 150.000 vojnika nalazi se oko Ukrajine. Invazija je i dalje itekako moguća. Svi Amerikanci u Ukrajini, napustite Ukrajinu sada. Zato smo premjestili našu ambasadu u Lavov, na zapad Ukrajine. Bili smo transparentni prema svijetu o ruskim planovima, da svi znaju o čemu se radi i zbog toga dijelimo informacije", rekao je Joe Biden.