Financial Times
0

Rusija i NATO

FENA
Ponašanje ruskih snaga u Gruziji dovodi u pitanje argument da je Rusija tamo intervenirala isključivo iz humanitarnih razloga, piše Financial Times.

Rusija je Gruziji, drugim prozapadnim bivšim sovjetskim republikama, kao što je Ukrajina, i NATO-u uputila jasnu poruku da može da se ponaša kako hoće u svom neposrednom susjedstvu.

Ona ima ogromnu vojnu nadmoć i spremna je da je iskoristi. Zbog toga, nastavlja list, kada se ministri vanjskih poslova članica NATO-a danas budu okupili na vanrednom sastanku u Bruxellesu, morat će da usaglase čvrst i jedinstven odgovor.

Moskva, piše dalje Financial Times, mora shvatiti da upotreba ogromne vojne sile protiv nezavisnog susjeda ne može proći bez posljedica.

Gruzija i Ukrajina imaju pravo da biraju kojim će međunarodnim organizacijama pripadati, a vrijeme je da Evropska unija i NATO ponovo promisle da li su održivi partnerski sporazumi sa zemljom koja je riješena da se prema njima odnosi kao prema neprijateljima.

Ako se Rusija ponaša kao siledžija, drugi će se prema njoj tako i odnositi. Obje strane bi u tom slučaju bile gubitnici, ali Moskva je ta koja mora da napravi izbor, zaključuje Financial Times.