Svijet
0

Rusija će sutra početi povlačenje punktova

FENA
Rusija će 8. oktobra početi s povlačenjem punktova mirovnjaka s južne granice zone sigurnosti u Južnoj Osetiji, koje će potpuno biti završeno tokom 24 sata, izjavio je danas komandant mirovnih snaga Rusije Marat Kulahmetov.

Prema njegovim riječima, "zvanično" povlačenje svih šest posmatračkih punktova s južne granice zone sigurnosti počet će u srijedu, poslije 10 sati po moskovskom (8 po srednjoevropskom) vremenu.

Kulahmetov je dodao da su praktično sva materijalna sredstva sa šest punktova već povučena i zaštitne prepreke s njih skinute, a da je preostalo da se uredi zemljište na kojem su se punktovi nalazili, zatrpavanjem rovova koji su korišteni za zaštitu vojnika.

Pomoćnik komandanta Kopnene vojske Rusije Igor Konašenkov prekjučer je saopćio da su ruski vojnici počeli s demontažom zaštitnih prepreka na mirovnim posmatračkim punktovima, a jučer da se vode pripreme i "između ostalog, s punktova se demontiraju zaštitne prepreke i odvoze materijalna sredstva".

U skladu s planom ruskog i francuskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i Nicolasa Sarkozyja, Rusija je preuzela obavezu da povuče mirovne snage iz zona koje se naslanjaju na Južnu Osetiju i Abhaziju (tzv. tampon-zona), na liniju koja je prethodila početku borbi u Južnoj Osetiji 7. augusta.