Dmitrij Medvedev
0

Rusija će smisliti odgovor na sporazum SAD - Češka

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je u srijedu "izuzetno žaljenje" i nezadovoljstvo Rusije zbog potpisivanja sporazuma između SAD-a i Češke o postavljanju radara na češkoj teritoriji, istakavši da će Moskva "poduzeti kontramjere".

Na konferenciji za novinare, po završetku samita Grupe osam (G-8) industrijski najrazvijenijih zemalja u Japanu, Medvedev je kazao da Rusija nije zatvorena za daljnje pregovore o američkoj proturaketnoj odbrani i da će ih nastaviti "i s partnerima u G-8 i zemljama koje ulaze u NATO".

"Pitanja evropske sigurnosti treba rješavati drugačije", rekao je ruski predsjednik, dodajući da pregovori o zabrinutosti Rusije zbog postavljanja "proturaketnog štita" teku sporo a da reakcije na ruske prijedloge nema.

U reakciji ruskog ministarstva vanjskih poslova nakon potpisivanja američko-češkog sporazuma istaknuto je da u slučaju instaliranja elemenata američke proturaketne odbrane u Evropi Rusija "neće reagirati diplomatskim - već vojnotehničkim metodima".

"Nema nikakve sumnje da pomicanje elemenata strateškog arsenala SAD-a ka ruskoj teritoriji može biti iskorišteno za slabljenje našeg potencijala i jasno je da će ruska strana u takvoj situaciji donositi adekvatne mjere kao nadoknadu za stvoreni potencijal prijetnji njenoj nacionalnoj sigurnosti. Ali, to nismo mi izabrali", istaknula je zvanična Moskva, nazivajući "umišljenom" prijetnju od Irana, na koju se SAD poziva pri postavljanju štita.

Rusija je izrazila razočaranje zbog ignoriranja ruskih prijedloga o stvaranju kolektivnog sistema sigurnosti od raketnih prijetnji.

Ruski mediji, prenosi Tanjug, prenijeli su izjavu pomoćnika ministra odbrane SAD-a Geoffa Morella da ratoborna retorika Moskve ima za cilj "natjerati Evropljane da se nerviraju".

"Međutim, to neće profunkcionirati", rekao je predstavnik Pentagona, a prenijeli ruski mediji.