Svijet
0

Rusija će isporučiti Kazahstanu rakete S-300

FENA
Rusija će isporučiti rakete S-300 Kazahstanu, bivšoj sovjetskoj republici u centralnoj Aziji s kojom je Moskva povezana s nekoliko ugovora u domenu sigurnosti, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Razgovaralo se o isporukama raketnih sistema S-300" prilikom susreta u Moskvi ruskog ministra odbrane Anatolija Serdjukova i kazahstanskog ministra odbrane Adilbeka Džaksibekova, "kako bi se ojačao zajednički vojni prostor", izjavila je Irina Kovaljčuk, glasnogovornica ministarstva na koju se pozivaju ruske agencije.

Rusija i Kazahstan su dio Organizacije sporazuma o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), saveza koji je nazvan "Ruski NATO", kao i Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Raketni sistem S-300 je analogan američkom Patriotu, savršenoj, mobilnoj napravi za protuzračnu odbranu koja može da uništi krstareće rakete i borbene avione.

Ovaj sistem je u stanju uništiti balističke rakete i oboriti avione na razmaku od 150 kilometara i na visini i do 27 kilometara. Razvijen je 80-ih godina, prenio je AFP.

Kovaljčuk je rekla da je tokom susreta ministara razmotren i veliki blok pitanja saradnje u vojno-kozmičkoj oblasti i da se odnosio na saradnju u korištenju satelitskog navigacijskog sustava Glonas i sudjelovanje Kazahstana u sustavu upozoravanja na raketni napad, javila je agencija Itar-Tass.

Prema riječima predstavnice ruskog ministra, Rusija je predložila Kazahstanu upotrebu suvremenih tehničkih sredstava ruske proizvodnje u stvaranju automatiziranog sustava uprave kazahstanskim oružanim snagama.

Kovaljčuk je saopćila da se radi ostvarenja tog projekta razmišlja o formiranju zajedničkoga rusko-kazahstanskog poduzeća.