Veliki udarac za Ukrajinu
38

Rusi uništili prvi HIMARS od početka rata, objavljen i snimak

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Nakon dvije godine pokušaja, Rusi su konačno uništili jedan ukrajinski artiljerijsko-raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS).

Ruska bespilotna letjelica primijetila je HIMARS na točkovima i njegova prateća vozila pored drvoreda u Nykanorivki, u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, oko 40 kilometara od linije fronta.

Projektil - vjerojatno hipersonični Iskander koji se lansira sa zemlje - pogodio je blizu HIMARS-a, zapalivši lanser od 17 tona i očito zapalivši jednu od njegovih 227-milimetarskih raketa M30/31.

Nije jasno je li posada HIMARS-a ubijena ili ranjena u napadu. Jednako je nejasno zašto je HIMARS bio na otvorenom usred bijela dana. 27. raketno-topnička brigada, jedina HIMARS jedinica ukrajinske vojske, obično djeluje u zoru ili u sumrak i održava svoja vozila u pokretu i pod zaštitom kada nisu u misiji paljbe.

U svakom slučaju, to je težak gubitak za ukrajinsku vojsku—i rijetka pobjeda za rusku vojsku protubateriju koja se uglavnom nije uspjela suprotstaviti HIMARS-ima američke proizvodnje. Čini se da je kombinacija dalekoleteće izviđačke bespilotne letjelice i brzodjelujuće Iskander baterije konačno nadvladala ukrajinsku 27. brigadu.

Moskva je često tvrdila da je uništila HIMARS sisteme na bojnom polju. Tvrdnje Kremlja nikada nisu potvrđene. Snimke objavljene sredinom februara pokazale su kako se dva HIMARS-a vraćaju u SAD na popravak, s različitim stepenima oštećenja.

Ruski i ukrajinski izvori izvijestili su krajem februara da je kijevski HIMARS gađao veliku skupinu ruskih vojnika u Donjeckom selu Olenivki. Ubijeno je do 19 vojnika.

Ukrajinci su objavili da je prošlog mjeseca oko 65 ruskih vojnika ubijeno nakon što je HIMARS gađao na poligon za obuku ruskih trupa u blizini grada Volnovakhe u Donjecku. Ubrzo nakon toga ukrajinski izvori su sugerirali da je HIMARS ciljao na drugu grupu ruskih vojnika u južnoj regiji Herson.