Veliki protesti
41

Više stotina demonstranata pokušalo ući u Teslinu fabriku u Njemačkoj, Musk tvrdi da su plaćenici

N. Ž.
Protesti ispred fabrike Tesla u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Protesti ispred fabrike Tesla u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
U mjestu Grünheide, u blizini Berlina, došlo je do masovnih protesta zbog proširenja Tesline fabrike i utjecaja na okoliš, tokom kojih se stotine demonstranata sukobilo s policijom.

Do sukoba je došlo kada je 800 demonstranata, prema procjeni njemačke policije, pokušalo ući u prostor gdje se trenutno nalazi fabrika.

Na kraju protesta, jedna osoba je uhapšena, a nije poznato da li je bilo povrijeđenih osoba.

Tesla je u martu 2022. godine otvorio fabriku te su odmah krenuli protesti. Poruka demonstranata je da fabrika u ovom dijelu mjesta Grünheide šteti okolišu.

Do eskalacije je došlo kada su iz Tesle najavili proširenje fabrike, zbog čega bi došlo do uništavanja dijela šume koja okružuje ovu fabriku.

Elon Musk, vlasnik firme Tesla, je reagovao na ove proteste s više objava na svom zvaničnom X profilu.

Između ostalog, pitao se "zašto policija toliko dopušta ljevičarskim demonstrantima", a kasnije insinuirao da su protesti "naručeni", te navodio da se "nešto čudno dešava" i da se pita "ko su im vlasnici".

Vrijedi istaći da je u martu ove godine nakratko prekinuta proizvodnja u fabrici zbog požara. Policija je vodila istragu zbog sumnje da je požar podmetnut, ali zasad nije bilo hapšenja.