Objavljen snimak
20

Rušenje američkog drona nije bio prvi put: Rusi pokušali na isti način oboriti ukrajinski Bayraktar

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Kanal Ukraine Weapons Tracker je objavio snimak koji prikazuje kako borbeni avion Su-27 ruskih zračnih snaga pokušava srušiti ukrajinski dron Bayrakatar TB2. Video je objavljen pet dana nakon što su dva Su-27 oborila NQ-9 Reaper američkih zračnih snaga u vodama Crnog mora.

Turski mediji tvrde da se i ovaj incident dogodio nad vodama Crnog mora. Video prikazuje dva pokušaja rušenja Bayraktara TB2. Nije jasno je li ta dva pokušaja izveo isti lovac ili su, kao što je bio slučaj s američkim dronom, bila uključena dva lovca.

U oba pokušaja dron se ozbiljno trese. Ali u oba pokušaja, Bayraktar TB2 je uspio vratiti svoju poziciju bez da bude oboren u vodama Crnog mora. Vidljivo je da dron čak uspijeva održati visinu leta koja je iznad 5700 metara visine.

Turski stručnjaci okrivaju da dron nije pao jer se, za razliku od sudara MQ-9, u ovom incidentu ruski lovac nije sudario sa stražnjim propelerom drona. Mlaz iz motora uspio je malo poremetiti potisak drona ali ne do te mjere da izgubi operativnu sposobnost i padne u more.

Upada u oči još jedna stvar, u ovom slučaju borbeni avion nije koristio rakete za obaranje ukrajinskog drona. Ako je u incidentu s MQ-9 korištenje projektila moglo dovesti do ozbiljnih "prepucavanja" između Washingtona i Moskve, čak i do eskalacije sukoba, u ovom slučaju Rusi su imali pravo projektilima oboriti ukrajinski dron.