Svijet
0

Rupel: Srbija se koleba između Evrope i nacionalizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da bi sve države zapadnog Balkana trebale ući u članstvo Europske unije, da je Hrvatska najbliže članstvu, te se zauzeo za pomoć EU-a u sređivanju srpsko-albanskih odnosa nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

"Politika EU-a prema zapadnom Balkanu nije u pravom smislu riječi vanjska politika jer će sve te države prije ili kasnije ući u članstvo. No, Kosovo jest granični problem jer utječe na širu međunarodnu zajednicu, tu se otvara pitanje UN-a, NATO saveza, utjecaja SAD-a i Rusije. Mi u EU-u smatramo da je to europski problem i ove godine u to mnogo ulažemo, politički i financijski", rekao je Rupel sudionicima konferencije predsjednika vanjskopolitičkih odbora Europskog parlamenta, parlamenata zemalja - članica i parlamenata država - kandidatkinja.

Rupel je istaknuo da u bržem širenju europske integracije prema jugoistoku problem predstavlja Srbija u kojoj postoji kolebanje između proeuropske i nacionalističke politike, te Kosovo zbog osjetljivih pitanja zaštite srpske manjine, njezinih enklava i kulturnih spomenika.

"Europska unija morala bi dati svoj doprinos uređivanju srpsko-albanskih odnosa, odnosno pomirenju između Srbije i Kosova", rekao je Rupel, a kao glavne neuralgične točke na Kosovu i na jugu Srbiji naveo Mitrovicu i Preševo, gdje živi brojna srpska, odnosno albanska manjina.

"Pri tome treba biti svjestan da državne granice u Europskoj uniji ne predstavljaju granice između naroda, većina i manjina" , rekao je Rupel.

On je također izjavio da je ulasku u EU najbliže Hrvatska, a potom se dotaknuo problema vezanih za grčko-makedonski spor zbog imena Makedonije, te problema daytonskog ustava u BiH ocijenivši ga "problematičnim modelom" za koji se odlučila međunarodna zajednica.

Na konferenciji, iza zatvorenih vrata, sudjeluju i predstavnici Svjetske banke, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, predstavnik Europske komisije u Makedoniji Erwan Foure, visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i drugi.

Konferencija se nastavlja u utorak.