Svijet
0

Rumuniji i Bugarskoj uskraćen pristup Schengenskoj zoni

FENA
Rumuniji i Bugarskoj, dvjema najnovijim članicama Evropske unije (EU), u četvrtak je uskraćen ulazak u evropsku zonu slobodnog putovanja jer ministri unutarnjih poslova EU nisu postigli jednoglasnost i odlučili su da ne održe glasanje.

Poljski ministar unutarnjih poslova Jerzy Miller izjavio je da je objema zemljama obećan ulazak u tu zonu i da su obje ispunile tražene zahtjeve, prenosi AP.

  • Danas je obećanje prekršeno. Danas nismo bili dovoljno sigurni da djelujemo zajedno, a ne odvojeno, izjavio je Miller.

Poljska trenutno drži rotirajuću poziciju predsjedavajuće Evropskom unijom.

  • Ovo me navodi na prilično tužan zaključak o povjerenju među zemljama članicama, kazao je Miller.

Ishod je bio praktično izvjestan i prije početka sastanka. Holandija i Finska javno su se usprotivile prijemu Rumunije i Bugarske u Schengensku zonu, tvrdeći da je potrebno da učine više u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nakon što je Holandija objavila svoje protivljenje pridruživanju Rumunije i Bugarske Schengenskoj zoni, Rumunija je počela blokirati sav uvoz cvijeća iz Holandije, tvrdeći da je dokumentacija za njega nepravilna i da bi biljke mogle sadržavati "opasnu bakteriju".

Esther de Lange, holandska članica Evropskog parlamenta, nazvala je taj potez "starom školom ucjenjivanja".