Velika modernizacija
30

Rumunija namjerava kupiti američke avione F-35 za svoje zračne snage

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rumunija namjerava kupiti najnoviju generaciju američkih borbenih aviona F-35 kako bi ojačala svoju protivzračnu odbranu, saopćeno je u utorak iz Vrhovnog odbrambenog vijeća zemlje (CSAT).

Članica Evropske unije i NATO-a povećala je izdavanja za odbranu na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda ove godine s 2 posto, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Zemlja, koja dijeli granicu od 650 km s Ukrajinom, domaćin je odbrambenog sistema SAD-a od balističkih projektila i od prošle godine ima stalnu borbenu grupu NATO-a stacioniranu na svojoj teritoriji.

"Posjedovanje robusnih, vjerodostojnih, interoperabilnih, fleksibilnih i učinkovitih operativnih sposobnosti protivzračne odbrane... kao dio naših obaveza kao države NATO-a i EU ključno je za Rumuniju da ispuni ciljeve svoje odbrambene politike. Proces modernizacije zračnih snaga nastaviti će se kupovinom aviona posljednje generacije F-35", stoji u saopćenju.

Nisu iznijeti detalji o vremenu ili količini aviona koji će biti isporučeni. Prošle je godine predsjednik Klaus Iohannis rekao da Rumunija razmišlja o nabavci aviona F-35, koje proizvodi američki proizvođač oružja Lockheed Martin.

U martu je ministarstvo odbrane saopćilo da će Rumunija kupiti tenkove Abrams koje proizvodi General Dynamics, kao dio širih planova.

Osnovica trenutnih zračnih snaga Rumunije je 16 unaprijeđenih ali već jako starih aviona MiG-21 i 14 američkih aviona F-16. Također, Norveška će isporučiti u Rumuniju 32 aviona F-16.