Ministar pravde
0

Ronnie Biggs iz "velike pljačke voza" oslobođen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ronnie Biggs, jedan iz bande koja je izvela "veliku pljačku poštanskog voza", bit će pušten iz zatvora iz samilosti, saopćio je danas britanski ministar pravde Jack Straw.

Straw je objasnio da je Biggs danas bio obaviješten o toj odluci koja je donesena iz zdravstvenih razloga. Straw je prošlog mjeseca odbio Biggsovu molbu da bude pušten na uvjetnu slobodu, javio je Reuters.

Ministar je dodao da će odluka stupiti na snagu tek sutra ujutro, nakon što potrebni dokumenti budu potpisani.

Biggs, koji sljedeće sedmice puni 80 godina, bio jedan od 15 ljudi koji su u augustu 1963. godine opljačkali poštanski voz koji iz Glazgova ide u London. Iz voza je ukradeno 2,6 miliona funti.

Zbog toga je osuđen na 30 godina zatvora. Biggs je uspio pobjeći iz zatvora u Londonu tako što je preskočio zid visok 10 metara i uvukao se u kamion s namještajem.

U bijegu je bio više od 30 godina, krijući se u Australiji i Brazilu. U Britaniju se vratio dobrovoljno 2001. godine i predao se vlastima. Smješten je u zatvor s visokim osiguranjem.

Posljednjih mjesec dana je na liječenju zapaljenja pluća.

Ministarstvo pravde je 2006., 2007. i prošlog mjeseca odbilo njegove molbe o puštanju na slobodu iz samilosti.

Biggs navršava 80 godina 8. augusta, što će biti tačno 46 godina od dana kada je sudjelovao u, kako su to mediji nazvali, Velikoj pljački voza.