Kandidat za predsjednika SAD-a
0

Ron Paul: Sankcije protiv Irana su objava rata toj zemlji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sankcije protiv Irana su objava rata i mogle bi da dovedu do pravog rata, izjavio je u petak republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Ron Paul, poznat po svojim izolacionističkim i neintervencionističkim stavovima u vanjskoj politici.

On je dodao i da bi najavljena blokada Hormuškog moreuza koji Persijski zaliv povezuje s Arapskim morem, odnosno Indijskim okeanom, bila logična mjera kojoj bi Iran bio primoran da pribjegne u slučaju američkih sankcija na iransku prodaju nafte.

Kroz moreuz Hormuš prolazi oko 17 posto svjetske nafte ili oko 15,5 miliona barela dnevno, pa bi iranska blokada ozbiljno pogodila svjetsko tržište.

Kongresmen iz Teksasa smatra da bi Amerika trebalo da gleda svoja posla i da onda ne bi bilo prijetnje novim ratom.

  • Ako dođe do zatvaranja Hormuša, sve bi moglo da se svali na naša pleća. Šta ako se cijena nafte duplira u sljedećih mjesec-dva, rekao je Paul pristalicama okupljenim na predizbornom skupu u Ajovi.

Republikanski predsjednički kandidati prethodnih dana oštro su napali Paula zbog njegovih stavova u vezi s američkom vanjskom politikom.

Glavni suparnici Mitt Romney i Newt Gingrich smatraju da bi Paulova izolacionistička i neintervencionistička politika mogla da šteti interesima SAD-a.

Teksaški kongresmen, međutim, smatra da se tom politikom vraća korijenima Republikanske partije i da je potrebno riješavati probleme nezaposlenosti i prevelike administracije u Washingtonu, a ne izvoditi vojne intervencije širom svijeta.

Prvi preliminarni izbori u Ajovi 3. januara, pokazaće ko ima naklonost republikanskih glasača, a prema posljednjim anketama vodi se "mrtva trka" između Paula i bivšeg guvernera Masačusetsa Mitta Romneyja.