Ruski milijarder
25

Roman Abramovič odigrao ključnu ulogu u oslobađanju zarobljenih Britanaca

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič odigrao je ključnu ulogu u oslobađanju državljana Velike Britanije koje su Rusi zarobili u Ukrajini.

Jedan od petorice muškaraca oslobođenih u razmjeni zatvorenika, John Harding, rekao je da se ruski oligarh predstavio zatvoreniku Shaunu Pinneru nakon što su se ukrcali na let za Rijad.

Harding je rekao da je razgovarao s Abramovičevim pomoćnikom koji je rekao da je Rus odigrao "ključnu ulogu" u njihovom oslobađanju, prenio je Sun.

Oslobođeni zatvorenici su u srijedu avionom prebačeni u saudijsku prijestolnicu Rijad, a u pregovorima je učestvovao saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Vlada Velike Britanije je 10. marta sankcionirala Abramoviča,, a Downing Street tvrdi da je dokazao veze Abramoviča s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Također se nalazi sankcijama EU-a.

Petorica Britanaca, Harding, Pinner, Aiden Aslin, Dylan Healy i Andrew Hill, oslobođeni su u sklopu razmjene zatvorenika kojom su također oslobođeni američki, marokanski, švedski i hrvatski državljani, kao i ukrajinski borci.

Britanske zarobljenike držali su pobunjenici u separatističkom centru Donjecka nakon što su se pridružili ratu kao borci dobrovoljci i humanitarni radnici.