Slovački premijer
75

Robert Fico: Slaveni ubijaju Slavene zbog geopolitičkih interesa Zapada

SRNA
Robert Fico (Foto: EPA-EFE)
Robert Fico (Foto: EPA-EFE)
Slovački premijer Robert Fico rekao je da za sukob u Ukrajini ne postoji vojno rješenje jer ukrajinska vojska nije sposobna da parira ruskoj.
Prema riječima slovačkog premijera, malo je vjerovatno da će se situacija promijeniti čak i ako se nastavi vojna podrška Ukrajini, prenio je TASS.

"Za tri godine ćemo stajati ovdje i konstatovati da je 50 milijardi eura pomoći potpuni gubitak, da je svaka strana u sukobu ​​izgubila još 100.000 vojnika i da nijedna od njih nije napravila nikakav napredak. Rusi će nastaviti da kontrolišu Donjeck i Lugansk i neće nimalo popustiti, sigurno ne po pitanju Krima", istakao je on.

Fico je naveo da je kao Slovak tužan što vidi Slavene kako ubijaju druge Slavene zbog geopolitičkih interesa nekih sila na Zapadu, koje stoje iza ovog sukoba u Ukrajini.

"Te snage su dva puta zabranile kijevskim vlastima da postignu mirovni sporazum", rekao je on pozivajući na zdrav razum i da se prestane sa korištenjem Ukrajine kako bi se oslabila Rusija.

Fico je naveo da ruska ekonomija napreduje, rublja ostaje stabilna, Rusija postaje samodovoljna, a ruske energetske kompanije prijavljuju razne rekordne ugovore za izvoz energije u zemlje poput Kine i Indije.